PRI Intellectual Property Inregistrare Marci OSIM Contacteaza-ne
Elementele esentiale ale unei proceduri de inregistrare marca la OSIM, OHIM sau OMPI (durata, cerinte, valabilitate, avantaje) sunt schitate in cadrul acestei pagini.  
Home Marci Despre Inregistrare Marci Servicii Inregistrare Marci Intrebari Frecvente Marci Taxe - Preturi Inregistrare Marci Noutati Inregistare Marca Osim Contact Inregistrare Marci Osim
Elementele esentiale ale unei proceduri de inregistrare marca la OSIM, OHIM sau OMPI (durata, cerinte, valabilitate, avantaje) sunt schitate in cadrul acestei pagini.
Pentru orice informatie aditionala, pe care am omis-o din interiorul acestei sectiuni, privind procedurile de inregistrare marci si /sau cele ce preced sau succed inregistrarii unei marci, va rugam sa contactati unul din consilierii cabinetului nostru.

#  Etapele principale ale procedurii de inregistrare marca nationala in Romania
Examinarea preliminara
Publicarea cererii, in vederea formularii eventualelor opozitii
Examinarea de fond
Publicarea marcii, in vederea formularii eventualelor contestatii
Eliberarea Certificatului de Inregistrare
 

 # Durata medie a procedurii
Intre 8 si 9 luni.

# Documente necesare
Persoane fizice:
copie CI
procura de reprezentare semnata in favoarea cabinetului PRI
dovada constituirii avansului, necesar demararii procedurii de inregistrare marca
Persoane juridice:
copie CUI
procura de reprezentare semnata si stampilata in favoarea cabinetului PRI
dovada constituirii avansului, necesar demararii procedurii de inregistrare marca

# Durata de protectie
Odata inregistrata, o marca nationala beneficiaza de protectie pe teritoriul Romaniei pentru o perioada de 10 ani, socotita de la data depunerii cererii la OSIM.
La expirarea perioadei initiale de protectie, inregistrarea marcii poate fi reinnoita de un numar nelimitat de ori, pentru perioade a cate 10 ani. 

# Cercetarea documentara
Efectuarea unei cercetari documentare de anterioritate este recomandata tuturor acelora care intentioneaza demararea utilizarii unui nume sau semn pe piata, pentru a se asigura ca nu incalca drepturile unei alte entitati si pentru a evita eventualele complicatii ulterioare legate de contrafacere, utilizare neautorizata.
Cercetarile documentare sunt proceduri complexe ce se efectueaza in bazele de date ale Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (baza de date a marcilor nationale), Oficiului European de Marci (baza de date a marcilor comunitare) si Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (baza de date a marcilor internationale).

# Avantajele inregistrarii marcilor
Inregistrarea unei marci nu este obligatorie, dar este recomandata, daca avem in vedere dezavantajele ne-inregistrarii acesteia si principiul aplicabil in domeniu "primul venit, primul servit". Pana in prezent s-au inregistrat numeroase cazuri in care terte persoane au solicitat cu rea credinta inregistrarea unor marci identice sau similare, pentru ca apoi sa oblige utilizatorii initiali ai marcilor sa inceteze orice forma de utilizare a acestora.

Numai prin inregistrarea unei marci se pot dobândi drepturi exclusive pentru a-i impiedica pe altii sa comercializeze produse similare sau identice sub aceeasi marca.

Numele comercial nu este protejat indeajuns de legea societatilor comerciale, dreptul asupra sa ne-fiind exclusiv. Dreptul asupra numelui comercial devine insa exclusiv, prin marca inregistrata la OSIM.

Marcile inregistrate pot reprezenta un capital de valoare al firmei, marcile notorii fiind, fara dar si poate, cel mai de pret obiect de patrimoniu al acesteia.

Marcile inregistrate constituie si un instrument de marketing si o baza pentru construirea unei imagini a produsului /serviciului si a unei reputatii.

In plus, o marca inregistrata poate aduce avantaje financiare, in urma cesionarii sau prin acordarea de licente unor terte persoane, permitand acestora utilizarea marcii pentru anumite produse /servicii de interes redus pentru dumneavoastra.

# Drepturi conferite de marca inregistrata

Potrivit articolului 35 din Legea nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice, inregistrarea marcii confera titularului sau un drept exclusiv asupra marcii.

Titularul marcii inregistrate poate cere instantei judecatoresti competente sa interzica tertilor sa foloseasca, in activitatea lor comerciala, fara consimtamantul titularului:

a) un semn identic cu marca pentru produse sau servicii identice cu acelea pentru care marca a fost inregistrata;
b) un semn care, data fiind identitatea sau asemanarea cu marca inregistrata, ori data fiind identitatea sau asemanarea produselor sau serviciilor carora li se aplica semnul cu produsele sau serviciile pentru care marca a fost inregistrata, ar produce in perceptia publicului un risc de confuzie, incluzand si riscul de asociere a marcii cu semnul;
c) un semn identic sau asemanator cu marca inregistrata pentru produse sau servicii diferite de cele pentru care marca este inregistrata, cand aceasta din urma a dobandit un renume in Romania si daca din folosirea semnului, fara motive intemeiate, s-ar putea profita de caracterul distinctiv ori de renumele marcii inregistrate sau folosirea semnului ar cauza titularului marcii un prejudiciu.

In aplicarea alin. 2, titularul marcii inregistrate poate cere sa fie interzise tertilor, in special urmatoarele acte:
a) aplicarea semnului pe produse sau pe ambalaje;
b) oferirea produselor sau comercializarea ori detinerea lor in acest scop sau, dupa caz, oferirea sau prestarea serviciilor, sub acest semn;
c) importul sau exportul produselor sub acest semn;
d) utilizarea semnului pe documente sau pentru publicitate.

Solicitantul cererii de inregistrare a marcii poate cere sa se interzica tertilor sa efectueze actele prevazute la art. 35 alin. 2 numai dupa publicarea marcii.
Pentru acte posterioare publicarii marcii, solicitantul poate cere despagubiri potrivit dreptului comun. Titlul pentru plata despagubirilor este executoriu numai dupa data inregistrarii marcii.

In cazul in care cererea de inregistrare a marcii a fost respinsa, solicitantul nu are dreptul la despagubiri.

Titularul unei marci inregistrate nu poate cere sa se interzica altor persoane: detinerea, oferirea spre vanzare sau comercializarea produselor care poarta aceasta marca, pentru produsele care au fost puse in comert chiar de catre titular sau cu consimtamantul acestuia.

Dispozitiile alin. 1 nu sunt aplicabile daca titularul probeaza motive temeinice de a se opune la comercializarea produselor, in special, cand starea produselor este modificata sau alterata dupa punerea lor in comert.

© 2007 - 2019 PRI Intellectual Property Ltd. | Toate drepturile sunt rezervate | Site realizat de Web Link Media