PRI Intellectual Property Inregistrare Marci OSIM Contacteaza-ne
Marcile imbraca o varietate de tipologii, incadrarea particularizata a acestora reprezentand sarcina consilierului in PI, efectuata in momentul demararii procedurii de inregistrare marca la OSIM, OHIM sau OMPI.  
Home Marci Despre Inregistrare Marci Servicii Inregistrare Marci Intrebari Frecvente Marci Taxe - Preturi Inregistrare Marci Noutati Inregistare Marca Osim Contact Inregistrare Marci Osim

Marca este un semn susceptibil de reprezentare grafica, servind la deosebirea produselor sau serviciilor unei persoane fizice sau juridice de cele apartinand altora.
Pot fi marci inregistrate semne distinctive precum: cuvinte (inclusiv nume de persoane), desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale si in special forma produsului sau ambalajului sau combinatii de culori, precum si orice combinatie a acestor semne.
Domeniile de internet se contureaza ca o viitoare componenta de sine statatoare a proprietatii intelectuale, procedura de inregistrare domeniu imbracand in prezent forma rezervarii domeniului cu ajutorul unei firme specializate urmata, suplimentar, de protejarea denumirii respective ca marca

Marcile, in intelesul Legii nr. 84/1998, imbraca o varietate de tipologii, in functie de mai multe criterii, incadrarea particularizata a acestora reprezentand sarcina consilierului in proprietate industriala, efectuata in momentul demararii procedurii de inregistrare marca la OSIM, OHIM sau OMPI.
Pe de alta parte, in functie de teritoriul acoperit de marca inregistrata, marcile pot fi grupate in trei categorii, si anume: marci nationale, marci comunitare si marci internationale.


Marca Nationala

Marca nationala este marca inregistrata la oficiul national de marci, institutie ce, in cazul Romaniei, este reprezentata de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM).

Intinderea in spatiu a protectiei marcii nationale se refera la intreg teritoriul Romaniei, aceasta neputand fi limitata, din punct de vedere teritorial, la nivelul unei anumite regiuni, unui judet sau oricarei alte forme de organizare teritoriala.

Intinderea in timp a protectiei marcii nationale consta dintr-o perioada initiala de 10 ani, perioada ce poate fi prelungita ulterior, de un numar nelimitat de ori, cu alte perioade a cate 10 ani fiecare, cu conditia respectarii termenelor legale pentru reinnoire si achitarii taxelor oficiale implicate.

Procedura de inregistrare a marcii nationale presupune, in principiu, parcurgerea a 4 etape legale ce, in medie, dureaza aproximativ 9 luni.

Taxele oficiale, practicate de catre OSIM pot fi consultate in cadrul Sectiunii Taxe punctul 1, din cadrul site-ului nostru. Acestea au valori fixe, legal reglementate, indiferent daca inregistrarea marcii imbraca oricare din urmatoarele forme: inregistrare domeniu de internet, inregistrare firma (nume comercial) sau inregistrarea marcilor de produse sau servicii.

Prin adoptarea deciziei de a contacta un mandatar OSIM care sa va ajute in vederea inregistrarii marcii dumneavoastra, sunt totodata evitate eventualele intarzieri si neplaceri cauzate de o eventuala clasificare eronata a produselor /serviciilor sau redactare eronata a formularelor OSIM.

Onorariile cabinetului PRI aferente consultantei de specialitate, acordate in calitate de mandatar OSIM si implicate de: procedura de inregistrare a unei marci nationale, efectuarea de cercetari documentare de anterioritate, analizarea si initierea demersurilor in vederea depasirii obiectiilor oficiale sau opozitiilor tertilor la inregistrarea unei marci, notificarea utilizatorilor neautorizati sau supravegherea marcilor, pot fi obtinute, pe baza unei cereri exprese, adresate consilierilor nostri. (Cere oferta)

Marca inregistrata difera intru totul de numele comercial al firmei, cateva diferente esentiale fiind creionate in cele ce urmeaza:

# Reprezinta obligatia fiecarui agent economic de a-si inscrie numele comercial in registrul comercial al judetului pe a carui raza isi desfasoara activitatea.

# Rezervarea si inregistrarea numelui comercial la oficiul registrului comertului nu da nastere niciunui drept exclusiv.
De aceea, in vederea protejarii afacerii, se recomanda ca procedura de, inregistrare firma la Registrul Comertului sa fie dublata de inregistrarea marcii la OSIM.

# Inregistrarea marcii este optionala, drepturile ce decurg din inregistrarea marcii fiind expres prevazute de lege, pentru a beneficia de protectia oferita, netrebuind decat initiate demersurile aferente.
In acest sens, atragem atentia asupra unei prevederi legale deosebit de relevante, respectiv aceea conform careia, dreptul asupra marcii apartine persoanei care a solicitat prima acest lucru.

# Prin procedura de inregistrare firma la OSIM, marca inregistrata confera titularului un drept exclusiv, constituind un real izvor din care deriva mai multe tipuri de drepturi conferite si ocrotite prin lege.


Marca Comunitara (Valabila in toate statele membre UE) - CTM

CTM este marca inregistrata la Oficiul European de Marci, cu sediul in Alicante, Spania, denumirea sa completa fiind Oficiul pentru Armonizarea Pietei Interne (OMPI sau OHIM).

Intinderea in spatiu a protectiei marcii comunitare se refera la teritoriile tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

Unul din avantajele prezentate de acest tip de inregistrare este acela ca, pe masura aderarii unor noi state la UE, inregistrarea marcilor comunitare este in mod automat extinsa la teritoriile statelor respective, fara a fi necesara achitarea vreunei taxe suplimentare.

De pilda, la 1 ianuarie 2007, marcile comunitare inregistrate pana la acea data si-au extins in mod automat protectia asupra Romaniei si Bulgariei, fara ca titularii acestora sa plateasca vreo taxa aditionala.

Inregistrarea marcii comunitare este caracterizata de dependenta existenta intre desemnarile tuturor statelor membre UE. Aceasta inseamna ca, asemenea jocului de domino, in situatia in care marca nu poate fi inregistrata intr-un singur stat membru UE (spre exemplu, pe motivul opunerii unei marci nationale, anterior inregistrate la oficiul national din acel stat), marca va fi respinsa in ansamblul sau, respectiv in toate statele membre UE.

Recomandarea cabinetului nostru este ca fiecare cerere de inregistrare a unei marci comunitare sa fie dublata de inregistrarea marcii pe cale nationala in Romania, beneficiind in acest fel de o protectie mult mai solida si stabila, independent de evolutia cererii de inregistrare a marcii comunitare.

Intinderea in timp a protectiei marcii comunitare consta dintr-o perioada initiala de 10 ani, perioada ce poate fi prelungita ulterior, de un numar nelimitat de ori, cu alte perioade a cate 10 ani fiecare.

Procedura de inregistrare a marcii comunitare presupune parcurgerea a 4 etape legale ce, in medie, dureaza aproximativ 12 luni.

Taxele oficiale, practicate de catre OHIM pentru inregistrarea marcilor comunitare pot fi consultate in cadrul Sectiunii Taxe punctul 2, din cadrul site-ului nostru.

Reprezentarea in fata OHIM poate fi asigurata de catre un consilier european in domeniul marcilor, cabinetul PRI Intellectual Property detinand autorizatiile aferente in domeniu, PRI fiind mandatar OSIM recunoscut de catre OHIM, in baza certificatului-bloc remis de catre autoritatile romane.

Onorariile cabinetului PRI aferente consultantei de specialitate, implicate de procedura de inregistrare a unei marci comunitare, efectuarea de cercetari documentare de anterioritate, analizarea si initierea demersurilor in vederea depasirii obiectiilor oficiale, observatiilor sau opozitiilor tertilor la inregistrarea marcii, notificarea utilizatorilor neautorizati sau supravegherea marcilor, pot fi obtinute, pe baza unei cereri exprese, adresate consilierilor nostri. (Cere oferta)

 
Marca Internationala

Marca internationala permite inregistrarea simultana a unei marci intr-unul, mai multe sau toate statele  membre ale Aranjamentului si /sau Protocolului de la Madrid.
Cererea de inregistrare a marcii internationale este transmisa, prin intermediul OSIM, catre OMPI
# Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (OMPI sau WIPO), cu sediul in Geneva, Elvetia.
Inregistrarea marcii ca marca internationala este recomandata atunci cand se doreste inregistrarea marcii de produse sau servicii, inregistrarea firmei sau inregistrarea domeniului de internet, intr-un numar ridicat de state, indiferent ca acestea sunt sau nu membre ale Uniunii Europene. In plus, costurile sunt semnificativ mai reduse decat cele implicate de inregistrarea marcii pe cale nationala, in fiecare stat vizat.
Statele in care se poate solicita inregistrarea marcii pe cale internationala pot fi consultate, accesand urmatorul link  http://www.wipo.int/members/en/

Una dintre particularitatile esentiale ale acestei modalitati de inregistrare a marcii este aceea ca cererea internationala trebuie sa aiba la baza o cerere sau, dupa caz, marca inregistrata in tara de origine a solicitantului. Respectiv:
# in situatia in care prin cererea internationala sunt desemnate numai state membre ale Protocolului de la Madrid, inregistrarea internationala poate fi demarata in baza unei cereri de inregistrare a marcii pe cale nationala, depusa la OSIM, cu conditia ca taxele oficiale aferente examinarii marcii nationale sa fi fost deja achitate.

# in situatia in care prin cererea internationala este desemnat cel putin un stat membru al Aranjamentului de la Madrid, inregistrarea internationala poate fi demarata exclusiv in baza unei marci inregistrate pe cale nationala, la OSIM.

Intinderea in spatiu a marcii internationale este data de numarul statelor desemnate in cererea de inregistrare.
Inregistrarea marcii internationale este caracterizata de independenta existenta intre statele desemnate in cererea internationala.
Aceasta inseamna ca, in situatia in care marca nu poate fi inregistrata intr-unul sau mai multe state desemnate (spre exemplu, pe motivul citarii sau opunerii unei marci anterioare, valabile in acel stat), marca va fi respinsa de la inregistrare exclusiv pe teritoriul statului /statelor in discutie, pentru celelalte state desemnate, cererea  continuand procedura de inregistrare a marcii.

Intinderea in timp acopera o perioada initiala de protectie, de 10 ani, perioada ce poate fi prelungita ulterior, de un numar nelimitat de ori, cu alte perioade a cate 10 ani fiecare.

Procedura de inregistrare a unei marci internationale dureaza intre 12 si 18 luni, in functie de calea aleasa (Aranjament sau Protocol).

Taxele oficiale, practicate de catre OMPI pentru inregistrarea marcilor internationale pot fi consultate in cadrul Sectiunii Taxe punctul 3, din cadrul site-ului nostru.

Onorariile cabinetului PRI aferente consultantei de specialitate, implicate de procedura de inregistrare a unei marci internationale, efectuarea de cercetari documentare de anterioritate, analizarea si initierea demersurilor in vederea depasirii obiectiilor oficiale, observatiilor sau opozitiilor tertilor la inregistrarea marcii, notificarea utilizatorilor neautorizati sau supravegherea marcilor, pot fi obtinute, pe baza unei cereri exprese, adresate consilierilor nostri. (Cere oferta)
 


© 2007 - 2019 PRI Intellectual Property Ltd. | Toate drepturile sunt rezervate | Site realizat de Web Link Media